how to make your own site for free

РОЂЕНДАН СИМФОНИЈЕТЕ

"Rođendan Simfonijete"


  M. N. M. | 11. jun 2018. 06:50 | Komentara: 

Koncert Kamernog orkestra "Simfonijeta Beograd", koji će ovom prilikom obeležiti 30 godina rada, biće održan danas od 20 časova na Sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta


 


KONCERT Kamernog orkestra "Simfonijeta Beograd", koji će ovom prilikom obeležiti 30 godina rada, biće održan danas od 20 časova na Sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta.

Orkestar je osnovao Aleksandar S. Vujić sa grupom mladih i talentovanih muzičara, kao jedan od prvih privatnih kamernih orkestara u socijalizmu. I pored svih teškoća u finansiranju, uspeo je da se održi 30 godina svirajući samo umetničku muziku, a prvi koncert orkestra održan je 1988. u SKC. U početku, orkestar su činili uglavnom studenti, da bi s vremenom postao profesionalan, prepoznatljiv i nadahnut vođstvom osnivača A. S. Vujića.

Osnivaču u čast, večeras će premijerno biti izvedeno poslednje delo A. S. Vujića (1945-2017) "Igre od Menueta do kola".Dirigent je Stefan Zekić, solista na klaviru Mihailo Stojčić, a koncertmajstor Edit Makedonska.

СИМФОНИЈЕТА- БЕОГРАД (Биографија)


Оркестар је основао 1987 композитор, диригент и пијаниста Александар С. Вујић са групом младих и талентованих музичара. То је био један од првих приватних оркестара у социјализму. Поред свих тешкоћа Симфонијета је успела да се одржи 30 година свирајући безкомпромисно само уметничку музику.

 Први концерт Симфонијете одржан је 1988 у СКЦ-у (Ј.С.Бах- Уметност фуге, В.А. Моцарт- Миса бревис), наступио је и хор ,, Бранко Цветковић“ са солистима.Прво гостовање у иностранству било је у Атини 1989 ( Спирос Мазис- премијера написана за Симфонијету, Ј.С. Бах-Де мол концерт за клавир, В.А. Моцарт Дивертименто бр. 2) наступио је и солиста Игор Ласко-клавир Чланови оркестра су на почетку били студенти. Убрзо, уз велики труд оснивача и диригента А. С. Вујића, оркестар постаје професионалан у сваком погледу, организационо и у уметничким дометима. Кроз Симфонијету су бар једном прошли многи водећи виолинисти, виолисти, челисти

који данас наступају у Београду и иностранству. Од оснивања, секретар оркестра Симфонијета је контрабасиста Светозар Вујић Борски.

 Први концерт мајстор Симфонијете био је Александар Штукеља(1987) затим Ивана Маринковић, Љуба Михајловић, Љубиша Јовановић(Немачка), Владимир Кох, Игор Васиљевић, Владимир Марковић, Марко Јосифоски, Едит Македонска, Весна Јансенс, Јована Вукушић Буркхарт(Данска) Тијана Милошевић, Немања Љубинковић(Велика Британија) Дарко Коџас(Луксембург) и други.

 Као диригенти, осим Александра С. Вујића са оркестром су наступали и Даринка Матић Маровић, Дејан Савић, а од страних Никос Ефтимијадис (Грчка), Матијас Гебл (Немачка), Тошио Јанагисава (Јапан) Оркестар је радио и без диригента; са виолинистима Александром Брусиловским(Париз) и Сретеном Крстићем(Минхен).

 Остаће запамћено да је председник Кипра после концерта у Никозији, мимо протокола, изашао на подијум , честитао и руковао се са свим члановима Симфонијете- Београд.

Два куриозитета из Симфонијетине биографије:

 Концерт А.С.Вујића са Симфонијетом на Коларцу из публике је слушало преко 30 амбасадора!

 Аплауз после концерта А.С.Вујића са Симфонијетом у Суботици трајао је преко 15 минута !

Пуна сала Сава Центра, Народног Позоришта, Амфитеатра у Делфима, Матијасова црква у

Будимпешти и представљање Србије на Солун- Европска престоница културе само су неки од успеха А.С.Вујића и Симфонијете .

Симфонијета има снимљено 11 компакт дискова.


Програми, Плакати, Прес клипинг

Симфонијета - CD