Double bass soloist, director chamber orchestra Sinfonieta - Belgrade 2018, artistic director of festival Tisin cvet, Serbia 2018, BassEurope Lucca, Luka, Kongres basista, Aleksandar Vujic, Svetozar Vujic Borski, Narodno pozoriste Beograd, Mauricio Annuziata, Marc Yeats, Darinka Todorov
free html website templates

Александар С. Вујић - Јеврејски диптих

Концерт за контрабас и оркестар

Јеврејски диптих

(Концерт за контрабас и оркестар,
посвећен Светозару Вујићу Борском, компоновао А.С. Вујић)

            Александар С. Вујић је од 1980 до 87 године био шеф диригент најстаријег јеврејског хора на свету. (хор Браћа Барух из Београда - Србија). Током рада са хором А.С. Вујић је 1981 године приредио са хором целовечерњи премијерни концерт „Стара јеврејска музика”. За тај концерт А.С. Вујић се бавио истраживачким радом у разним библиотекама и архивима у Европи. Тада је наишао и на прелепе напеве сефардске литургије и на огромну збирку старих јеврејских напева у колекцији Абрахама Цви Идлсона. Тако је и сам дошао на идеју да компонује хорове на те напеве. Први став Јеврејског диптиха је главна тема узета из напева сефардске литургије „Анену, елохе Аврахам, анену ...“ што значи: “Одговори нам оче Аврамов, одговори нам...“ На исти напев А.С. Вујић је компоновао и четворогласни мешовити хор „Анену“.


            Други став Јеврејског диптиха носи назив „Хад гад-ја“, што је стари напев од преко 2000 година из збирке Абрахам Цви Идлсона. То је весела песмица која се пева за столом у породичном кругу за време празника Песаха (Пасха – Седер вече). На исту мелодију А.С. Вујић је компоновао и за мешовити хор и та композиција је у Тренту (Италија) на међународном такмичењу за хорску композицију од 120 приспелих радова пласирана по оцени интернационалног жирија на друго место. 2001. године А.С.Вујић је компоновао са посветом Светозару Вујићу – Борском за његов пројекат „Класици музике 20. века за контрабас“, пројекат се састојао од 8 концерата и снимања компакт диска уз подршку швајцарске фондације за културу „Про Хелвеција“ 2005. г. поводом 40 г. уметничког рада А.С. Вујића оркестририрао је први став „Анену“ за контарбас и оркестар и дело је реализовано са Нишким симфонијским оркестром; Светозар Вујић - Борски као солиста и аутор као диригент. 2015.г. на педесетогодишњицу уметничког рада А.С. Вујића и педесети рођендан Светозара Вујића – Борског , А.С. Вујић је компоновао „Јеврејски диптих“ (Анену и Хадгад-ја) и дело посветио Светозару Вујићу – Борском који је са симфонијским оркестром опере ( Народног позоришта у Београду) под диригентском палицом Стефана Зекића извео 20. маја у великој сали Н.П. светску премијеру дела.

Слике са концерта "Без певања, молим"
Оркестар Народног позоришта
20. мај 2015, фотографија - Слободан Бибић

Слике са концерта "Без певања, молим"
(Техничка проба)
Оркестар Народног позоришта
20. мај 2015, фотографија - Слободан Бибић

После концерта са супругом,
рабином Исаком Асиелом и пријатељима

Јеврејски диптих - друга извођења

Александар С. Вујић:
Јеврејски диптих

Концерт за контрабас и оркестар
(клавирска верзија)


Светозар Вујић Борски - контрабас
Добрила Миљковић - клавир
Концерт, СКЦ, 26.4.2016. Београд, Србија, Европа

Јеврејски Диптих (А.С.Вујић)

Анену (клавирска верзија)


Светозар Вујић Борски - контрабас

Јеврејски Диптих (А.С.Вујић)
РТС1

Светозар Вујић Борски - контрабас

Андријана Радивојевић - клавир

Анену (А.С.Вујић)

Александар С. Вујић - диригент

Светозар Вујић Борски - контрабас

Нишки оркестар